O fundacji

Nasze cele

Jesteśmy koleżankami od wielu lat. Wspólnie przechodzimy przez życie studiując, pracując, chodząc po górach, wychowując dzieci, pomagając sobie w potrzebie. Gdy niektóre z nas zaczęły chorować, zaczęły potrzebować innego rodzaju wsparcia niż dotychczas. Wiemy jak pomagać!
Kiedy dowiadujesz się o chorobie nowotworowej, jesteś przerażony, niepewny, często samotny. Chcemy Ci pomóc przejść przez ten trudny okres poprzez zapewnienie wiedzy, środków oraz psychicznego wsparcia.

Pomagamy pacjentom z chorobą nowotworową i ich rodzinom w oswojeniu raka. Tylko ktoś, kto usłyszał taką diagnozę, zrozumie co czujesz, wie jaki masz obawy i na jakie pytania szukasz odpowiedzi.
Cztery z nas pokonały raka – są wśród nas. Chętnie pomogą!
Zadzwoń do nas – jak do przyjaciólki!

WESPRZYJ

Zarząd fundacji

Joanna Cieślik-Smela

Jestem Asia, chociaż częściej usłyszycie, kiedy ktoś mówi do mnie Rybka. Informatyk, ale tylko z wykształcenia, bo moją pasją... Jestem Asia, chociaż częściej usłyszycie, kiedy ktoś mówi do mnie Rybka. Informatyk, ale tylko z wykształcenia, bo moją pasją jest organizowanie sobie czasu w niecodzienny sposób. Jaki? Zależy – Wyprawa na Mt Blanc, warsztaty fotograficzne czy kurs projektowania wnętrz, budowanie domów, co z czasem stało się sposobem na życie. O założeniu fundacji myślałam od dawna. Dzisiaj, bez odkładania na przyszłość, realizuję kolejne ze swoich marzeń, przecież pomaganie jest czadowe!

Joanna Mleczak

Kiedyś inżynier, teraz HR-owiec, a cały czas mama trójki dzieci oraz żona. To tylko cztery z postaci, w które się wcielam w życiu... Kiedyś inżynier, teraz HR-owiec, a cały czas mama trójki dzieci oraz żona. To tylko cztery z postaci, w które się wcielam w życiu. W czasie wolnym bywam turystką odwiedzającą nieznane mi dotąd miejsca i rowerzystką na wrocławskich ulicach. Dzisiaj dochodzi jeszcze jedna rola – współzałożycielki fundacji, w której chcę wykorzystać moją energię i optymizm do pomagania innym.

Edyta Pisarska

Jestem szybka: bo szkoda mi życia Towarzyska: bo uwielbiam być z ludźmi. Ciekawa świata: bo jest piękny... Jestem szybka: bo szkoda mi życia Towarzyska: bo uwielbiam być z ludźmi Ciekawa świata: bo jest piękny Sportowa: bo przedłużam życie Miałam raka: bo tak wyszło Posłucham Cię, wiem jak było…. Zrozumiem

Anna Kolbuszewska

Jestem osobą pełną energii, pracuję, mam męża, troje dzieci i wiele zainteresowań. Jakoś zawsze udawało mi się połapać... Jestem osobą pełną energii, pracuję, mam męża, troje dzieci i wiele zainteresowań. Jakoś zawsze udawało mi się połapać wszystkie te sznurki i iść do przodu. Zupełnie nie spodziewałam się diagnozy „nowotwór”, którą nagle usłyszałam . Musiałam zatrzymać się na chwilę i przewartościować wiele spraw. Spotkało mnie w tym czasie wiele dobrego ze strony lekarzy, rodziny i przyjaciół. Chciałabym część otrzymanego dobra przesłać dalej, stąd fundacja.Interesuję się leczeniem holistycznym, zwłaszcza Medycyną Chińską, która wspomaga organizm w walce z chorobą.

Patronat
medyczny

Dr n. med. Aleksandra Łacko

Kierownik Zakładu/Poradni Chemioterapii – zainspirowała nas do stworzenia fundacji. Jak nikt zna potrzeby pacjentów.

Rada
fundacji

Magdalena Terlecka

Ekonomistka z wykształcenia, księgowa od lat, a ostatnio także początkujący coach. Obserwacja własnych i cudzych doświadczeń... Ekonomistka z wykształcenia, księgowa od lat, a ostatnio także początkujący coach. Obserwacja własnych i cudzych doświadczeń przekonała mnie, że wsparcie otoczenia w walce o zdrowie może zdziałać cuda. Prywatnie mama, partnerka i koleżanka w drodze ku lepszej jakości życia; z wiarą w uzdrawiającą moc tego co myślimy, jemy i jak żyjemy. Ostatnio staram się mocniej ograniczać mój ślad węglowy i przekonywać do tego otoczenie.

Hanna Suchowierska

Po ukończeniu Marketingu i Zarządzania spędziłam wiele lat na prowadzeniu własnej restauracji oraz biura nieruchomości... Po ukończeniu Marketingu i Zarządzania spędziłam wiele lat na prowadzeniu własnej restauracji oraz biura nieruchomości. Jestem żoną i matką dwóch wspaniałych córek. Chęć niesienia pomocy innym od zawsze była głęboko zakorzeniona w moim sercu i Fundacja jest tego spełnieniem. Moją pasją na co dzień są podróże, kulinarne eksperymenty oraz aktywność sportowa.

Katarzyna Tarnowiecka

Manager, mama trojga dzieci, przyjaciółka. Działanie dla Fundacji Słonko to reakcja na potrzeby pacjentów onkologicznych... Manager, mama trojga dzieci, przyjaciółka. Działanie dla Fundacji Słonko to reakcja na potrzeby pacjentów onkologicznych, które poznałam, gdy bliskie mi osoby doświadczyły choroby. Łączenie pracy zawodowej, prowadzenia domu i wolontariatu zdecydowanie ułatwia codzienny relaks w kuchni - bo lubię, na spacerze – bo sprawia, że dobrze się czuję oraz w gronie bliskich mi osób – bo ubogacają moje życie. Jestem szczęśliwa, że work-life balance mam w DNA, a nie w planach

Działalność statutowa

Celem Fundacji jest prowadzenie działalności na rzecz osób dotkniętych chorobą nowotworową i ich rodzin, a w szczególności:

1

rozwijanie i organizacja pomocy osobom dotkniętym chorobami nowotworowymi i ich rodzinom

2

promocja zdrowia w zakresie onkologii

3

upowszechnianie i propagowanie działalności profilaktycznej, diagnostycznej, leczniczej oraz rehabilitacyjnej w obszarze onkologii

4

mobilizowanie szerokiego wsparcia społecznego i politycznego dla działań na rzecz zwalczania nowotworów i ich skutków

5

rozwój i budowa infrastruktury związanej z diagnostyką i leczeniem chorób nowotworowych

6

wspieranie nauki i edukacji w zakresie profilaktyki onkologicznej, utrwalanie prawidłowych wzorców zdrowego stylu życia, zapobieganie chorobom onkologicznym oraz konsekwencją tych chorób

7

działanie na rzecz wdrożenia strategii walki z rakiem

8

wyrównywanie szans wyleczenia mieszkańców terenów wiejskich i małych miejscowości

9

reprezentowanie interesów pacjentów onkologicznych

10

organizacja wolontariatu

11

działalność charytatywna na rzecz pacjentów onkologicznych i ich rodzin

12

udzielanie pomocy materialnej pacjentom onkologicznym i ich rodzinom, zwłaszcza wywodzącym się z rodzin o trudnej sytuacji materialnej,

13

udzielanie pomocy zwrotnej i bezzwrotnej dla jednostek organizacyjnych realizujących cele zbieżne z celami Fundacji

14

upowszechnianie wiedzy o przyczynach, rodzajach i leczeniu chorób nowotworowych

15

Udzielaniem wsparcia psychicznego i dodawaniem pozytywnej energii!

z eventów